Kısa bir bir tarihçe:
1. Zeki Dönemi: Ben 1992-93 yıllarında filmli Zenith ile fotoğraf çekmeye başladım. Fotoğraf çekmek çok pahalı ama çok keyifli bir şeydi.
Sonra dijital fotoğraf çekmeye de 2mpx Nikon kamera ile giriş yaptım. Filmden geçiş yaptığım için otu-poku çekiyorum. Bu nasıl bir teknolojiydi böyle, süper süper.
İlk DSLR'ım Canon Rebel 6mpx sensörlü idi. Cem Karaca'nın Raptiye şarkısında dediği cinsten, uf bu ne bea! Muahh.
İlk aynasız gövdem 2011 yılında 12mpx çözünürlüklü gf1 oldu. Daha sonra sırasıyla 16mpx'li gx1, gx85,g85, ve 20 megapikselli EM1 mark ii kullandım ve en şuan GH5 kullanıyorum.
Fotoğraftan en keyif aldığım zamanlar kameralarım 2mpx ve 6 mpx idi
Çook uzun süre 16mpx lik kameralar kullandım. Standart 14mm 25mm 45mm ve 45-175 zoom lens setim vardı hep. Türkiye'nin tamamına yakınını gx1 + 14mm+45mm+45-175 lik setle gezdim.
2. Zeki dönemi.
Bu arada ne oluyor da "insan kaşınmaya başlıyor?" Mesela metabones+sigma 18-35 ve 50-100 lensleri kullandım. Süper görüntü kalitesi aldım ama kocaman şeyler taşınmıyor be. Demek ki benim için her zaman asıl mesele taşınabilirlik imiş, onu anladım.
Şuan çantamda ne var:
Kesinlikle aç gözlülük edip her zaman her şeyi çekmiyorum. Bu durum insanı o kadar rahatlatıyor ki anlatamam.
Mimari yani tarihi eser, bina vs ve manzara çekimi yapacaksam çantama sadece Laowa 7.5mm f2, Samyang 7.5 f3.5 alıyorum. O gün dağ tepelere yükseklere çıkacaksam yanım Panasonic 100-300 ü da alıyorum. O sırada yanımdan kainat güzeli de geçse hiç fotoğraf çekme derdim olmuyor, yanımda makinem yokken ne yapıyorsam yine onu yapıyorum.
Benim video işlerim var. Video işleri için içeride çeki yapıyorum. Sabit Oly 17, 45, 75 f1.8 kullanıyorum. Üç göve, üç lens, üç açı.
Bazen çocuklarla birlikte gezeceksek ve yanıma tek kamera tek lens alacaksam pana 35-100 kullanıyorum veya hava güneşliyse pana 45-175 lensi de çok tercih ediyorum.
Bir de bir arkadaşa verip de daha sonra zoraki geri aldığım Kamlan 50mm f1 lens var. Portre için 75mm kadar keyifli.
Evet fotoğraf işinde ekipman olmadan olmaz ama...
Şimdi düşününce insan şunu anlıyor. Son model bir kamera çıkıyor, 1500 usd 2500 usd, ultra hızlı parlak f1.2 pro lensler bin dolar, binbeşyüz dolar. Bunları görünce o zamana kadar keyifle kullandığın makinenden şeytan seni öyle bir soğutuyor ki, çektiğin fotoğraflara bakıyorsun, bir de yeni makine + pro lenslerle çekilenlere bakıyorsun artık fotoğraf çekesin gelmiyor. Ama bir dakika, yeni model çıkmadan önce çok beğendiğin fotoğraflarının kalitesinde hiç değişiklik olmadı. Neden artık beğenmiyoruz? Hırs gözümüzü boyuyor da ondan.
Halbuki en sevimli, akl-ı selim ve kibarlıkla yapılması gereken bir sanat hobisine hırsımızı karıştırdık mı sonuç bu oluyor. Başkası başka makine ile çekti, ben de çekeyim, benim neyim eksik...
Sevgiyle kalın, selamlar